Koffieautomaten
Als bedrijfsleider bent u volledig vrij om koffie gratis of betalend te maken voor uw personeel en/of cliënteel. Het is dus mogelijk om een automaat te kiezen met een betaalsysteem. Wanneer is het beter om te kiezen voor een dergelijk apparaat? Welke betalingssystemen zijn er mogelijk? Wie zal de winst verzamelen?
Wanneer kiest u voor een betalende warme drankenautomaat?
Een betalende warme drankenautomaat is op bepaalde plaatsen beter geschikt. Ten eerste staat op publieke plaatsen, zoals een station, een metrostation, een sporthal of op school, beter een betalende warme drankenautomaat. Mocht dit gratis zijn, zal het aantal consumenten te groot zijn. De automaat kan niet beheerd worden en financiële verliezen zijn te groot.
Ten tweede, wanneer de grootte van het bedrijf belangrijk is, is het ook aangeraden om een betalend systeem in te voeren. Net zoals publieke plaatsen krijgen bedrijven veel mensen over de vloer, zoals medewerkers, partners, bezoekers… De opbrengst van een drankenautomaat kan gebruikt worden om koffie aan te kopen.
Ten derde, u kunt een warme drankenautomaat voor grote evenementen huren. Hiermee kunt u uw bezoekers voorzien van een ruime keuze aan warme dranken zonder dat dit hoge kosten met zich meebrengt voor uw bedrijf.
Welk betalingsysteem kiest u?
Er bestaan 2 systemen:
Munten: Deze automaten aanvaarden munten of jetons. U hoeft enkel een munt in te voeren in de gleuf van de automaat voor een drankje. Sommige drankenautomaten geven geld terug, sommige niet.
Betaalkaart: Gebruikers, meestal werknemers van een bedrijf, kunnen een bedrag op een kaart of een sleutel zetten. Wanneer ze een drankje uit de automaat willen halen, zal de automaat de kaart debiteren.
MUNTEN
BETAALKAART
Voor wie?
Dit systeem is het meest geschikt voor bedrijven of openbare plaatsen met veel passage.
Dit systeem is het meest geschikt voor bedrijven met weinig bezoekers en is vooral gericht op werknemers. Het beheer van betaalkaarten wordt ingewikkeld wanneer er meer gebruikers zijn.
Voordelen
De automaat is geschikt voor alle bedrijven en alle openbare plaatsen.
– Gebruikers hoeven niet over geld te beschikken om een drankje te kopen
– Dit systeem genereert geen extra kosten, omdat de kaarten met de automaat meegeleverd worden
Nadelen
– De gebruiker moet over voldoene klein geld beschikken voor een drankje
– Dit systeem vereist een beheer van liquide middelen
De automaat is niet geschikt voor bedrijven die bezoekers ontvangen of om op een openbare plaats te staan.
Wie verzamelt de winst?
Wanneer u een koffiemachine wilt aankopen, kunt u kiezen tussen twee soorten beheer. De winst van de automaat zal dus bepaald worden volgens het type.
Het totale beheer: De automaat blijft eigendom van de leverancier. De leverancier is voor alles verantwoordelijk en de eventuele winst is dus ook voor hem.
Eigen beheer: De automaat is eigendom van het bedrijf. De winst is dan ook voor het bedrijf zelf.
De perfecte espresso met een koffieautomaat
Met enkel een goede machine kom je er niet. Als je een echt goede espresso wilt kunnen bieden aan je personeel en klanten, dien je ook over goede koffie en eigen know-how te beschikken. Het proces naar een perfecte espresso start bij het aanschaffen van goede koffiebonen en het malen ervan. Bonen met kwaliteit en dan nog het liefst Fair Trade. Er is niets beter dan een lekker kopje drinken waarbij je weet dat er niemand werd uitgebuit.
Vers gemalen bonen en warmhoudplaatje
De kwaliteit van een espresso wordt sterk bepaald door het feit of de koffiebonen vers gemalen zijn of niet. Als jouw grote koffiezetmachine op het werk beschikt over deze functie, ben je al een heel stap dichter bij het perfecte kopje espressokoffie. Bovendien is het geen overbodige luxe als de machine de kopjes kan warm houden.
Indien de machine over een warmhoudplaatje beschikt, zet men de kopjes het best in het midden, dat is de warmste plek. Bekertjes zijn handig, maar denk aan een oud lokaal gezegde ‘water smaakt als dure wijn in een mooi glas’: Het is veel fijner voor jou en je collega’s om uit een eigen mok te drinken, ook is het veel milieuvriendelijker.
Doorlooptijd
Vele koffiemachines hebben fabrieksingestelde doorlooptijden. De ideale doorlooptijd is 25 tot 28 seconden, wat bijlange niet bij de meeste koffiemachines vastgesteld kan worden. Bedrijven installeren de machine en testen de koffie niet: een grote fout al van bij het begin!
Bij het aanschaffen van de koffie dien je er beslist zeker van te zijn dat de maaldikte juist is ingesteld zodat de doorlooptijd rond de 25 tot 28 seconden bedraagt! Vele leveranciers van koffieverdeelautomaten bieden de mogelijkheid om gedurende een periode een machine te testen.
Een koffieautomaat is een must voor elke horeca-zaak
Ieder horecabedrijf gaat er graag prat op dat de aangeboden service van een onberispelijke kwaliteitszorg en aandacht voor de klant getuigt. In deze optiek is een weloverwogen keuze van een koffieautomaat voor de horeca een absolute noodzaak, omdat dit toestel mee instaat voor uw dagelijkse service die u de klant aanbiedt en door zijn prestaties een belangrijke bijdrage levert aan de goede indruk die de klant van uw zaak krijgt. Een koffiemachine vinden voor een horeca-zaak is dan ook alles behalve evident. Er bestaan niet alleen verschillende prijzen en aanbiedingen maar ook verschillende smaken en soorten koffie. U doet er goed aan verschillende machines te vergelijken voor je een keuze maakt.