Hoe kan ik het best een koffiemachine ontkalken?

Koffiemachine ontkalken

Een koffiemachine ontkalken en reinigen: het is niet een van de leukste taken. Maar het is wel erg belangrijk voor de levensduur van jouw koffieapparaat. Een modern koffiemachine kan minstens zeven jaar meegaan. Regelmatig kuisen is dan ook een must. Wie enkele kuisbeurten overslaat, zal snel de kwaliteit van zijn koffie zien dalen. Schone leidingen geven helder water, en dus betere koffie.

Kalkaanslag zorgt voor een lichtbruine kleur van de koffie en een bittere smaak. De gevolgen op lange termijn kunnen catastrofaal zijn: van verstopte leidingen tot een kapotte koffiemachine.

Kan ik een koffiemachine makkelijk ontkalken?

Bij oudere koffiezetapparaten werd telkens azijn gebruikt om het toestel te reinigen. Voor de nieuwe koffiemachines heeft azijn een negatief effect. Azijn kan schade veroorzaken aan de leidingen. Fabrikanten raden aan om hun eigen ontkalkingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen kosten ongeveer 12 euro en worden meestal bij de aankoop van een koffiemachine geleverd. Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, van poeder tot tabletten. Aan de hand van dit stappenplan kan je makkelijk een koffiemachine ontkalken:

  • Stap 1: Maak het waterreservoir leeg. De kalkfilter mag eventueel ook verwijderd worden.
  • Stap 2: Giet het ontkalkingsmiddel in het waterreservoir. Meng het middel met water.
  • Stap 3: Installeer het waterreservoir terug in de koffiemachine.
  • Stap 4: Zet een lege kom onder de uitloop van het koffieapparaat.
  • Stap 5: Start het ontkalkingsproces van de koffiemachine. Vang het sijpelende water op in de kom.
  • Stap 6: Haal het reservoir uit de machine en spoel uit met water.

Wanneer is het tijd om mijn koffiemachine te ontkalken?

Moderne koffiemachines geven zelf aan wanneer ze gereinigd moeten worden. Fabrikanten raden aan om een keer per maand de installatie te zuiveren. Hierdoor wordt de levensduur van het apparaat verlengd. Een regelmatige reiniging heeft een positief effect op het energieverbruik van de koffiemachine en de kwaliteit van de koffie.

De voordelen van een regelmatige ontkalking van de koffiemachine

Een schonere machine betekent een betere smaakbeleving van de koffie. Daarnaast krijgen koffiedrinkers vollere kopjes. Als de leidingen beschadigd geraken, blijft een deel van het water achter. Hierdoor krijg je soms een halve kop koffie. Een koffiemachine met kalkaanslag maken ook meer lawaai. De pomp in de machine moet harder werken om het water door de vernauwde leidingen te krijgen.

Kalkaanslag zorgt voor lauwe koffie. Ook de doorlooptijd zal verbeteren. Een gemiddeld koffiemachine heeft een doorlooptijd tussen 25 en 28 seconden. Beschadigde machines zullen er bovendien langer over doen om je kopje koffie te vullen. Een gereinigd apparaat geeft het perfect resultaat weer: een dampende koffie met de rijke aroma’s van verse koffiebonen.

Maar ontkalk je koffiemachine niet te veel

Je mag ook niet overdrijven met de ontkalking van de koffiemachine. Te veel kuisbeurten kan schadelijke gevolgen hebben voor de koffiedrinkers. Uit een Duits onderzoek blijkt dat te veel ontkalken kan zorgen voor een hoge concentratie lood in de koffie.

Wie regelmatig koffie drinkt, kan op lange termijn hinder ondervinden. Lood zorgt onder meer voor hinder in de aanmaak van rode bloedcellen, hoge vermoeidheid, stramme spieren, depressieve gevoelens en problemen met het centraal zenuwstelsel. Groot probleem voor koffiedrinkers: een hoge hoeveelheid lood smaak je niet in een koffie. Het is ook geurloos, waardoor het bijna niet waarneembaar is.

Fabrikanten raden dan ook aan om na een ontkalking de machine te reinigen met zuiver water. Zo wordt het risico op lood verminderd.

Regelmatig je koffiemachine ontkalken is goed voor de koffie… en de portemonnee

De kwaliteit van een koffie staat altijd centraal bij de aankoop van een nieuwe koffiemachine. Maar als je die machine lang wil gebruiken, moet je het minstens een keer per maand reinigen. Wie niet regelmatig ontkalkingsmiddelen gebruikt, ziet de levensduur van zijn apparaat met de helft slinken. Een gereinigde koffiemachine zorgt voor heel wat werk, maar het verschil merk je al snel in de kwaliteit van de koffie en de portemonnee.