Espressomachines: prijzen en keuzegids

Espresso koffiemachine op het werk

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe espressomachines werken? Wilt u een espressomachine kopen? Wat maakt de druk zodat u espresso’s kunt zetten met 9 bar druk? Hier leggen we de basisprincipes van een espressomachine uit en ook hoe u de duurzaamheid van uw machine kunt behouden.

Wat is een espressomachine?

Espresso’s worden geserveerd in een verscheidenheid aan dranken en worden gemaakt door machines die heet water onder druk door fijngemalen koffiebonen sturen. De kwaliteit van de drank wordt dus voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de machine die het zet.

Vergelijk espressomachines

Hoe werkt een espressomachine?

Water en pomp

Elke espresso, ongeacht de machine, begint met de waterbron. Water wordt ofwel uit een klein reservoir gehaald of rechtstreeks uit een waterleidingaansluiting. Reservoirs werken prima voor kleine volumes, maar een intensieve professionele machine heeft een betrouwbare bron via leidingen nodig.

Een goede espresso heeft water nodig dat schoon is en zonder te veel (of te weinig) mineralen. De meeste machines hebben ingebouwde filters

Maar water dat op normale huishoudelijke druk wordt geleverd, heeft simpelweg niet genoeg kracht om door een gecondenseerde koffiepuck te komen op een manier die een espresso oplevert. Dat is waar de pomp binnenkomt.

De boiler

Zodra het water door de pomp naar voren is gebracht, is het tijd om het vuur hoger te zetten. Net als bij waterbron en druk, is consistentie ook hier belangrijk.

Zoals u misschien al geraden hebt, is de boiler verantwoordelijk voor het verwarmen van het water in het systeem. Professionele machines hebben meestal een dubbele ketel. Dit betekent dat ze een speciale boiler hebben om te zetten en een voor gebruik met het stoompijpje.

Het groepshoofd en portafilter

Het groepshoofd is de laatste stop voordat de koffie je kopje bereikt. Dit is het onderdeel dat het hete, onder druk staande water in contact brengt met de samengeperste koffiepuck.

Er zijn verschillende soorten groepshoofden, maar ze bestaan ​​allemaal uit dezelfde basisonderdelen in verschillende configuraties. Hier vindt u de filterhouder – de metalen filtermand die de gemalen koffie vasthoudt. Groepskoppen bevatten ook een filterhoudervergrendeling, een drukschakelaar (om de keteldruk te regelen) en een kanaal om water van de ketel naar de filterhouder te laten stromen.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om een ​​bodemloze of naakte portafilter te gebruiken. Dit betekent dat de mand van de portafilter zichtbaar is. Het helpt een barista om zijn grinder nauwkeurig en snel in te bellen.

Welke espressomachine is de beste?

Vergelijk espressomachines

Breville Barista Express espressomachine

 • Voordelen: Ingebouwde maalschijf en opschuimer, maakt geweldige crèmelaag op uw espresso, het is relatief eenvoudig te gebruiken, mooi design, een jaar garantie
 • Nadelen: langzamer dan de nieuwere Breville Pro

Flair espressomachine

 • Voordelen: Betaalbaar, produceert dikke en crèmeachtige shots, gemakkelijk schoon te maken, ziet er prachtig uit op het aanrecht
 • Nadelen: het kan een beetje vervelend zijn om het opnieuw te laden als u espresso voor meer dan één persoon maakt (maar dit zal min of meer het geval zijn bij elke espressomachine met één kopje)

De’Longhi BAR Pump Espresso en Cappuccinomaker

 • Voordelen: Betaalbaar, relatief eenvoudig te gebruiken, biedt echte espressomachine-prestaties, maakt goede espresso
 • Nadelen: geen ingebouwde molen, lastig schoon te maken, ingebouwde melkopschuimer en stamper zijn niet de beste, niet veel crema, genereert niet zoveel druk als we zouden willen

Espressomachine kopen: waarop letten?

Er zijn veel goede machines, maar wat voor de een werkt, is misschien niet de beste keuze voor een ander. Bedenk voordat u een beslissing neemt, wat u van uw machine nodig heeft. Hier is een lijst met dingen om over na te denken:

 • Espressokwaliteit
 • De tijd die nodig is om een ​​espresso te bereiden
 • Installatieplaats (ruimte, bestaande infrastructuur)
 • Beschikbare arbeid
 • Doelgroep (u, uw collega’s, betalende klanten)
 • Of je nu latte art of andere dranken gaat bereiden
 • Eventuele persoonlijke voorkeuren (ontwerp, fabrikant, land van productie, etc.)
 • Prijs

Grootte water- en bonenreservoir

Er zin vier verschillende variaties als het gaat om de waterbron die nodig is voor het zetten van espresso-shots, het stomen van melk en voor heetwaterkraan voor machines die dat hebben. De vier varianten zijn:

 • Ingebouwde watertank of reservoir zonder optie voor directe aansluiting op een waterleiding
 • Ingebouwde watertank of reservoir met mogelijkheid tot directe aansluiting op een waterleiding, oftewel een machine die omschakelbaar is tussen waterbronnen.
 • Geen ingebouwde watertank en kan alleen rechtstreeks worden aangesloten op een waterleidingwaterbron of een flojet met een externe watertank.
 • Geen watertank, water wordt direct aan de boiler toegevoegd om bij te vullen.

Ik koop mijn espressomachine

Vulpositie van de watertank

Sommige machines hebben watertanks die aan de voorkant kunnen worden verwijderd en bijgevuld, sommige zijn toegankelijk vanaf de zijkant van de machine en andere hebben watertanks die toegankelijk zijn vanaf de bovenkant van de machine. De meeste machines van prosumer-kwaliteit hebben watertanks die toegankelijk zijn vanaf de bovenkant van de machine.

 • Machines aan de voorkant: Er zijn niet veel machines die u vanaf de voorkant van de machine kunt openen, ook al is dat de handigste manier om toegang te krijgen tot de watertank. We verkopen echter wel een paar thuismachines die dit als optie hebben – de La Spaziale Mini Vivaldi, de La Spaziale Dream T en de Quick Mill Monza. Als u lage kasten heeft en geen ruimte aan de zijkant van uw machine, zijn deze machines wellicht een goede optie voor u.
 • Zijlaadmachines: Heel wat goedkopere machines hebben zijlaadmachines, waarvan we de meeste niet verkopen omdat onze focus ligt op thuismachines van prosumer-kwaliteit, maar we hebben wel een aantal goede prosumer-opties die wel zijlaadtanks hebben, waaronder: de La Pavoni Napolitano, Quick Mill Silvano en de ACS Vesuvius.
 • Bovenlaadmachines: De meeste machines van prosumer-kwaliteit hebben watertanks die vanaf de bovenkant van de machine moeten worden bijgevuld. Bij sommige machines moet u de hele bekerverwarmingslade verwijderen om toegang te krijgen tot de watertank, bij andere is er een scharnierende watertankafdekking waardoor de tank toegankelijk is. Rockets en Quick Mills zijn voorbeelden van machines met scharnierende tankafdekkingen.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel personen zullen gebruik maken van de koffiemachine?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.