Koffiemachines vergelijken: modellen, prijzen en merken

Een nieuwe koffiemachine kopen, is allesbehalve een gemakkelijke opdracht. Er zijn tegenwoordig immers zoveel (volautomatische) koffiemachines op de markt, dat het voor u als potentiële koper, elke dag moeilijker wordt om het bos door de bomen te blijven zien.

In dit artikel vertellen we u uitvoerig waar u op zou moeten letten wanneer u meerdere koffieautomaten gaat vergelijken met elkaar en lichten we de belangrijkste kenmerken van de meest courante espressomachines toe.

Koffiemachines vergelijken

Hoe kiest u de beste koffiemachine: enkele aandachtspunten

Vooraleer u overgaat tot de effectieve aankoop van uw espressomachine, doet u er goed aan om verschillende volautomatische koffiemachines te vergelijken door de volgende factoren zorgvuldig in overweging te nemen.

Vergelijk de beste koffiemachines

Soorten koffie

Nog niet zo lang geleden, was koffie voor ons gewoon koffie, met als enige mogelijke varianten melk en suiker. Deze tijden zijn inmiddels voorbijgestreefd en nu hebben we de keuze uit tientallen koffiespecialiteiten.

Bent u een beginnend koffiedrinker? Dan is het niet onverstandig om voor een machine te kiezen die diverse “koffie-op-basis-van-melk” mogelijkheden aanbiedt zoals een cappuccino of een latte macchiato bijvoorbeeld. Geeft u de voorkeur aan echte authentieke koffie? Zie er dan op toe dat u een toestel koopt dat uitgerust is met de optie om gemalen koffiebonen te gebruiken.

Is het koffiezetapparaat bedoeld voor meerdere personen in uw familie? Ga dan voor een machine die het toestaat om meerdere soorten bonen te gebruiken om zowel een decafé als een goed sterke espresso te kunnen zetten.

Melksysteem

Een koffiemachine vergelijken op basis van de melkopschuimmethode, doet u door te kijken naar de volgende voorzieningen:

  • Een melkreservoir met of zonder leiding: Een melkreservoir dient na elk gebruik gereinigd te worden met kokend water om een zure smaak te vermijden. Heeft u gekozen voor een reservoir met leiding? Dan moet deze regelmatig gespoeld worden om verstopping te voorkomen. Een melkreservoir is de meest gebruiksvriendelijke optie omdat de koffiemachine al het werk zelf doet.
  • Een melkslang: In dit geval wordt de melk via een slang direct uit het melkpak gehaald. Het voordeel van deze methode is dat ze minder plaats inneemt. De nadelen zijn dat u de slang geregeld moet doorspoelen en dat zo’n slang er niet erg elegant uitziet.
  • Een stoompijpje: Een stoompijpje geeft u de vrijheid om zelf meer controle te hebben over de hoeveelheid, de kwaliteit en de temperatuur van de melk. Uiteraard resulteert dit systeem wel in meer werk.

Inhoud van het waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir kan variëren van 1 tot 2.5 liter. Is het apparaat bedoeld voor een kleine groep personen? Opteer dan voor een reservoir van 1 liter en spaar zo tegelijkertijd ook plaats uit. Wenst u een toestel te kopen met het oog op een grotere groep personen? Dan kiest u beter voor een groter reservoir om niet voortdurend water bij te moeten vullen.

Inhoud bonen- en melkreservoir

Een melkreservoir kan een inhoud van 300 ml tot 1 liter hebben. Een koffiezetapparaat met een relatief groot melkreservoir (van ongeveer 1 liter) is enkel nuttig op kantoor of op andere plaatsen waar de machine zeer frequent gebruikt wordt. Voor thuis is dit af te raden omdat dergelijke toestellen enorm veel ruimte innemen en omdat een kleiner reservoir volstaat.

Voor de inhoud van het bonenreservoir, geldt hetzelfde: Is uw toestel bedoeld voor veelvuldig gebruik? Dan doet u er goed aan om een machine met een groot reservoir te kopen (waarin er ongeveer 400 gram bonen passen).

Indien het om gezinsgebruik gaat, volstaat een kleiner reservoir waarin er tussen 120 en 280 gram bonen passen.

Onderhoud

Net zoals het geval is voor alle elektronische huishoudapparaten, moet ook een koffieautomaat, van tijd tot tijd, aan een grondig onderhoud onderworpen worden.

Het vergelijken van koffieautomaten qua onderhoudsvriendelijkheid, is afhankelijk van het aantal extra opties (melkopschuimmethode, inhoud melkreservoir,…) waarvan uw apparaat voorzien is. De meeste toestellen geven zelf aan wanneer er een onderhoud nodig is.

Extra opties

Naast de meest voor de hand liggende elementen die u in aanmerking dient te nemen wanneer u koffieapparaten met elkaar gaat vergelijken, zijn er nog een aantal andere, kleinere opties, die voor u doorslaggevend zouden kunnen zijn.

  • Automatische uitschakeling: Kies voor een koffiemachine die zichzelf volledig uitschakelt om energie te besparen.
  • Heetwaterfunctie: Koffiezetapparaten met een heetwaterfunctie maken een waterkoker overbodig. Dankzij deze functie, kunt u met uw koffiemachine eender welke warme drank bereiden.
  • Een warmhoudplaat: Ideaal voor voorverwarmde kopjes die uw koffie langdurig heerlijk warm houden.
  • Instelbare temperatuur: Bepaal zelf hoe warm (en daarmee ook meteen hoe bitter) uw koffie moet zijn door snel en eenvoudig de temperatuur in te stellen.

☕ Koffiemachine aan de beste prijs-kwaliteit ☕

Vergelijk altijd verschillende aanbieders van koffiemachines. Elke aanbieder biedt niet alleen andere koffiemachines, maar ook andere formules (aanvulling voorraad, onderhoud…).

👉 Vraag hier gratis prijsoffertes op maat aan.

Vergelijking per type koffiemachine

Een koffiemachine vergelijken, doet u niet enkel aan de hand van de verschillende opties, maar ook door te kijken naar het type koffiemachine.

Vergelijk koffiemachines

Koffiemachines met bonen

Een koffiemachine met bonen, doet alles zelf: Druk op een knopje, uw koffiezetapparaat maalt de bonen fijn en voorziet u van een heerlijk vers kopje koffie. Koffiemachines met bonen zijn daarom ook meteen de meest gebruiksvriendelijke varianten.

Koffieautomaten met bonen zijn beschikbaar vanaf € 280 en kunnen oplopen tot € 2.000, afhankelijk van de extra opties, de grootte van het bonenreservoir,… etc.

Koffiemachines met capsules

Koffiemachines met capsules zijn snel en eenvoudig te bedienen: Een pad insteken en klaar is kees. Deze koffietoestellen zijn eveneens geschikt voor mensen die vrij weinig koffie drinken.

Deze apparaten zijn al verkrijgbaar vanaf € 120. Een zeer duur model kost u ongeveer € 500. De capsules zelf kosten tussen de € 0.25 en de € 0.40 per stuk, afhankelijk van het merk.

Volautomatische koffiemachines

Een volautomatische koffiemachine vergelijken, doet u op basis van het aantal extra opties. Alle volautomaten bieden u gebruiksgemak. Om hoeveel gemak het precies gaat, wordt bepaald door luxefuncties zoals een kleurendisplay, een heetwaterfunctie, een melkreservoir,…etc.

Voor zo’n automaat betaalt u minimaal € 350 en naarmate u meer opties wilt, kijkt u naar een prijskaartje tussen € 500 en € 1.500.

Inbouw koffiemachines

Inbouw koffiemachines zijn enorm plaatsbesparend en staan mooi in iedere keuken. Let er bij de aankoop op dat uw koffieautomaat past in de daarvoor bestemde ruimte door op voorhand alles goed op te meten.

Voor een goedkopere inbouw koffiemachine betaalt u rond de € 600 terwijl de duurdere alternatieven rond de € 1.600 schommelen.

Vergelijking per merk

Weet u inmiddels welke opties u graag wilt maar twijfelt u nog aan het merk van uw koffiemachine? Hieronder vindt u een overzicht van de meest bekende merken en hun populairste modellen.

Jura

Jura staat voor elegantie, design en kwaliteit. Bent u op zoek naar een hoogtechnologische koffieautomaat die u verzekert van optimaal smaakgenot? De Jura Z8, ontworpen door een Zwitserse ingenieur, garandeert 12,2% meer aroma en heeft een prijskaartje van € 2.999.

Kijkt u uit naar een voordeliger maar toch luxueus model? Ga dan voor de E6 en geniet dag na dag van 11 verschillende koffiespecialiteiten waaronder cappuccino, latte macchiato en lungo barista voor een prijs van € 949.

Philips

Bij Philips vindt u diverse modellen van hoogwaardige kwaliteit aan lage prijzen terug. De Philips 3000 HD8821/01 kost u slechts € 300 en zet twee kopjes koffie tegelijkertijd. De Philips 5000 EP5365/10 heeft een stijlvol design en biedt u 6 koffievarianten voor een prijs van € 500.

Siemens

Een koffieautomaat met een dubbel bonenreservoir, een dubbele boiler en talrijke instelmogelijkheden om eender welke koffie in no time te kunnen zetten, dat is de Siemens EQ9 S700. Voor € 2.189 is deze koffiemachine van u.

Wenst u een inbouw koffiemachine en zoekt u naar het beste van het beste? De Siemens iQ700 is de sublieme combinatie van de perfecte smaak en maximaal comfort voor een kostenplaatje van € 2.979.

Delonghi

Een koffieapparaat dat vanuit uw luie zetel te bedienen is en dat zowel koffie als thee als chocolademelk zet? De’Longhi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS is uw kandidaat!

Deze luxueuze uitvoering is verkrijgbaar voor € 1.269. Liefhebbers van koffiemachines met capsules, kunnen de Nespresso De’Longhi Lattissima Touch EN560.B – Koffiecupmachine – Zwart aanschaffen voor de lichte prijs van € 219. Deze machine is uitgerust met een automatisch kalksysteem en heeft 6 verschillende programma’s.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel personen zullen gebruik maken van de koffiemachine?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.