Hoe kan ik het best een koffiemachine onderhouden?
Een koffiemachine ontkalken en reinigen: het is niet een van de leukste taken. Maar het is wel erg belangrijk voor de levensduur van jouw koffieapparaat. Een modern koffiemachine kan minstens zeven jaar meegaan. Regelmatig kuisen is dan ook een must. Wie enkele kuisbeurten overslaat, zal snel de kwaliteit van zijn koffie zien dalen. Schone leidingen geven helder water, en dus betere koffie.
Kalkaanslag zorgt voor een lichtbruine kleur van de koffie en een bittere smaak. De gevolgen op lange termijn kunnen catastrofaal zijn: van verstopte leidingen tot een kapotte koffiemachine.
Inhoud
3 tips voor een een efficiënt onderhoud van uw koffiemachine
- Zorg dat de machine hygiënisch en efficiënt blijft, maak hem regelmatig vanbinnen en vanbuiten proper. Dit zorgt voor een langere levensduur van de koffiemachine en tevens is een proper kopje koffie een groter plezier dan een grote smeerboel.
- U duidt best een verantwoordelijke aan voor het onderhoud. Het bijvullen en schoonmaken zijn kleine taken die een vaste medewerker het beste op zich neemt.
- Zet de koffiemachine niet uit. In tegenstelling wat vele mensen denken, bespaart hij meer energie als hij op blijft staan. De koffiemachine dient langer op te warmen en verbruikt meer energie bij het regelmatig afzetten en opstarten. Indien u aan het milieu denkt, weet dan ook dat er heel wat koffiemachines zijn met energiebesparende led-verlichting.
Een koffiemachine stap voor stap ontkalken
Een schonere machine betekent een betere smaakbeleving van de koffie. Daarnaast krijgen koffiedrinkers vollere kopjes. Als de leidingen beschadigd geraken, blijft een deel van het water achter. Hierdoor krijg je soms een halve kop koffie. Een koffiemachine met kalkaanslag maken ook meer lawaai. De pomp in de machine moet harder werken om het water door de vernauwde leidingen te krijgen.
Kalkaanslag zorgt voor lauwe koffie. Ook de doorlooptijd zal verbeteren. Een gemiddeld koffiemachine heeft een doorlooptijd tussen 25 en 28 seconden. Beschadigde machines zullen er bovendien langer over doen om je kopje koffie te vullen. Een gereinigd apparaat geeft het perfect resultaat weer: een dampende koffie met de rijke aroma’s van verse koffiebonen.
Wanneer is het tijd om mijn koffiemachine te ontkalken?
Moderne koffiemachines geven zelf aan wanneer ze gereinigd moeten worden. Fabrikanten raden aan om een keer per maand de installatie te zuiveren. Hierdoor wordt de levensduur van het apparaat verlengd. Een regelmatige reiniging heeft een positief effect op het energieverbruik van de koffiemachine en de kwaliteit van de koffie.
Je mag ook niet overdrijven met de ontkalking van de koffiemachine. Te veel kuisbeurten kan schadelijke gevolgen hebben voor de koffiedrinkers. Uit een Duits onderzoek blijkt dat te veel ontkalken kan zorgen voor een hoge concentratie lood in de koffie.
Wie regelmatig koffie drinkt, kan op lange termijn hinder ondervinden. Lood zorgt onder meer voor hinder in de aanmaak van rode bloedcellen, hoge vermoeidheid, stramme spieren, depressieve gevoelens en problemen met het centraal zenuwstelsel. Groot probleem voor koffiedrinkers: een hoge hoeveelheid lood smaak je niet in een koffie. Het is ook geurloos, waardoor het bijna niet waarneembaar is.
Fabrikanten raden dan ook aan om na een ontkalking de machine te reinigen met zuiver water. Zo wordt het risico op lood verminderd.
Kan ik een koffiemachine makkelijk ontkalken?
Bij oudere koffiezetapparaten werd telkens azijn gebruikt om het toestel te reinigen. Voor de nieuwe koffiemachines heeft azijn een negatief effect. Azijn kan schade veroorzaken aan de leidingen. Fabrikanten raden aan om hun eigen ontkalkingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen kosten ongeveer 12 euro en worden meestal bij de aankoop van een koffiemachine geleverd. Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, van poeder tot tabletten. Aan de hand van dit stappenplan kan je makkelijk een koffiemachine ontkalken:
- Stap 1: Maak het waterreservoir leeg. De kalkfilter mag eventueel ook verwijderd worden.
- Stap 2: Giet het ontkalkingsmiddel in het waterreservoir. Meng het middel met water.
- Stap 3: Installeer het waterreservoir terug in de koffiemachine.
- Stap 4: Zet een lege kom onder de uitloop van het koffieapparaat.
- Stap 5: Start het ontkalkingsproces van de koffiemachine. Vang het sijpelende water op in de kom.
- Stap 6: Haal het reservoir uit de machine en spoel uit met water.
Elektrische koffiemachines vs. Esspressomachines
Elektrische koffiemachines
Voorkom resten van koffie, kalkafzetting of andere vuile deeltjes door jouw elektrische koffiemachine regelmatig schoon te maken. Vaak volstaat het niet om dagelijks de schenkkan schoon af te wassen.
Gebruikt u liever geen azijn? Heeft u geen azijn in huis? Dan kunt u steeds voor andere mengsels opteren:
- Bruistabletten voor het reinigen van een kunstgebit laten oplossen in een schenkkan. Giet het mengsel in het waterreservoir.
- 1 liter warm water met 30 gram citroenzuur, waarna u 1 liter koud water toevoegd.
- Bleekmiddel kunt u gebruiken om de schenkkan schoon te maken. Dit mengsel mag echter nooit gebruikt worden in het waterreservoir.
- Speciale reinigingstabletten of poeder is te koop bij de speciaalzaak.
Gebruik ook nooit soda en water. Dit mengsel kan uw koffiezetapparaat verstoppen en ernstig beschadigen.
Wanneer u beslist om een koffiezetapparaat aan te kopen, laat u zich best bijstaan door een gespecialiseerde leverancier. Vraag hen zeker om aangepaste tips om de levensduur van uw apparaat te verlengen en hoe u best uw koffiezetapparaat reinigt.
Espressomachines
Het onderhoud van uw espressomachine is een must, wanneer u de smaak van lekkere koffie wilt bewaren. Om een lekkere espresso te maken verdient uw koffiemachine de nodige aandacht en moet dus regelmatig ontkalkt en schoongemaakt worden. Zo voorkomt u kalkafzettingen die uw machine kunnen beschadigen. Hieronder volgen enkele tips om uw machine te reinigen.
Hoe moet ik mijn machine schoonmaken?
- Ten eerste is het aangeraden om gefilterd water te gebruiken. Ongefilterd kraantjeswater bevat veel mineralen. Die tasten de stoompijp en de binnenwand van uw espressomachine aan. Deze kalkafzettingen veroorzaken in het algemeen de meeste storingen. Er bestaan machines met een filter, maar die moeten alsnog regelmatig ontkalkt worden om effectief te werken.
- Verwijder na elke gebruik het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie (koffiedik of residu). Spoel vervolgens de filter schoon. De filter, alsook het rooster en opvangplaat, kunt u best laten weken in een warm water met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik nooit azijn. Dit kan het koper of het metaal van de espressomachine aantasten.
- Om de stoompijp, het buisje waarmee melkschuim wordt gemaakt, schoon te maken gebruikt u best een schone doek gedrenkt in een mengsel van heet water en een mild afwasmiddel.
- Elke ochtend spoelt u best de espressomachine met warm water. Dit zal circuit schoonmaken en de machine verwarmen. Zo kunt u elke dag de perfecte espresso maken.
Je kan ook gebruik maken van de “blackflush”methode. Deze methode kan enkel gebruikt worden bij een professionele machine. Haal de filter uit de filterdrager en vervang deze door een blindfilter (een filterbakje dat in de filterdrager past zonder gaatjes) waarin u een reinigingspoeder toevoegt. Dit mild schoonmaakmiddel zal zich in de espressomachine verspreiden. U kunt dit proces meedere keren herhalen. Wacht telkens 20 seconden vooraleer het proces te herhalen.
Voor sommige apparaten koopt u best speciale tabletten of reinigingspoeder. Er wordt soms zelf afgeraden om gewoon schoonmaakmiddel te gebruiken. Wanneer u een espressomachine aankoopt kunt u zich best informeren hierover.
Regelmatig je koffiemachine reinigen is goed voor de koffie… en de portemonnee
De kwaliteit van een koffie staat altijd centraal bij de aankoop van een nieuwe koffiemachine. Maar als je die machine lang wil gebruiken, moet je het minstens een keer per maand reinigen. Wie niet regelmatig ontkalkingsmiddelen gebruikt, ziet de levensduur van zijn apparaat met de helft slinken. Een gereinigde koffiemachine zorgt voor heel wat werk, maar het verschil merk je al snel in de kwaliteit van de koffie en de portemonnee.