Hoe kunt u best uw espressomachine reinigen?

Het onderhoud van uw espressomachine is een must, wanneer u de smaak van lekkere koffie wilt bewaren. Om een lekkere espresso te maken verdient uw koffiemachine de nodige aandacht en moet dus regelmatig ontkalkt en schoongemaakt worden. Zo voorkomt u kalkafzettingen die uw machine kunnen beschadigen. Hieronder volgen enkele tips om uw machine te reinigen:

Hoe moet ik mijn machine schoonmaken?

  • Ten eerste is het aangeraden om gefilterd water te gebruiken. Ongefilterd kraantjeswater bevat veel mineralen. Die tasten de stoompijp en de binnenwand van uw espressomachine aan. Deze kalkafzettingen veroorzaken in het algemeen de meeste storingen. Er bestaan machines met een filter, maar die moeten alsnog regelmatig ontkalkt worden om effectief te werken.
  • Verwijder na elke gebruik het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie (koffiedik of residu). Spoel vervolgens de filter schoon. De filter, alsook het rooster en opvangplaat, kunt u best laten weken in een warm water met een mild schoonmaakmiddel. Gebruik nooit azijn. Dit kan het koper of het metaal van de espressomachine aantasten.
  • Om de stoompijp, het buisje waarmee melkschuim wordt gemaakt, schoon te maken gebruikt u best een schone doek gedrenkt in een mengsel van heet water en een mild afwasmiddel.
  • Elke ochtend spoelt u best de espressomachine met warm water. Dit zal circuit schoonmaken en de machine verwarmen. Zo kunt u elke dag de perfecte espresso maken.

De “backflush”methode

Deze methode kan enkel gebruikt worden bij een professionele machine. Haal de filter uit de filterdrager en vervang deze door een blindfilter (een filterbakje dat in de filterdrager past zonder gaatjes) waarin u een reinigingspoeder toevoegt. Dit mild schoonmaakmiddel zal zich in de espressomachine verspreiden. U kunt dit proces meedere keren herhalen. Wacht telkens 20 seconden vooraleer het proces te herhalen.

Voor sommige apparaten koopt u best speciale tabletten of reinigingspoeder. Er wordt soms zelf afgeraden om gewoon schoonmaakmiddel te gebruiken. Wanneer u een espressomachine aankoopt kunt u zich best informeren hierover.

We letten steeds meer op onze gezondheid…ook bij het drinken van onze koffie. Het is dus niet merkwaardig dat groene koffiebonen een steeds grotere trend worden. Ontdek de voordelen.

Verder lezen

Een koffieautomaat ontkalken is niet de leukste taak, maar is noodzakelijk wil u de levensduur ervan verlengen. In 6 stappen kunt u echter weer volop genieten van heerlijke kwaliteitskoffie.

Verder lezen

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt dat koffie een gevoelig product is. Het neemt snel andere geuren en smaken over. Wanneer u koffie zet blijft er een geelbruine aanslag achter op alle onderdelen waar de koffie langsloopt. Deze maakt koffie bitter en onaangenaam van smaak. Bovendien tast het uw toestel aan. Daarom is het dus…

Verder lezen

Vriesdroogkoffie is een oploskoffie die bedacht werd om in een handomdraai op basis van een gedroogd extract uit normaal gebrande koffiebonen een geurig kopje koffie te kunnen zetten. De oorspronkelijke uitvinding van het procedé dateert al uit 1901. Het werd echter pas veel later op grote schaal ontwikkeld en gecommercialiseerd, deels uit noodzaak toen er…

Verder lezen