Hoe kunt u best uw elektrische koffiemachine reinigen?

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt dat koffie een gevoelig product is. Het neemt snel andere geuren en smaken over. Wanneer u koffie zet blijft er een geelbruine aanslag achter op alle onderdelen waar de koffie langsloopt. Deze maakt koffie bitter en onaangenaam van smaak. Bovendien tast het uw toestel aan. Daarom is het dus aangeraden om een koffiemachine goed te onderhouden. Nu denkt u waarschijnlijk dat dit veel tijd in beslag neemt. Integendeel. Hieronder vindt u gemakkelijk te volgen stappen. U hoeft er helemaal geen speciale producten voor gebruiken.

Onderhoud van uw elektrische koffiemachine

Voorkom resten van koffie, kalkafzetting of andere vuile deeltjes door jouw elektrische koffiemachine regelmatig schoon te maken. Vaak volstaat het niet om dagelijks de schenkkan schoon af te wassen. Een elektrische koffiemachine reinigen is op zich heel eenvoudig en kunnen samengevat worden in een paar stappen:

 • Stap 1: De schenkkan moet gevuld met azijn en water. Ga voor een hogere dosering wanneer uw koffiezetapparaat nieuw is. Voor een hoge dosering gaat u best voor 1 dosis azijn en evenveel water. Wanneer uw koffiezetapparaat al eens is schoongemaakt kiest u best voor een zachter mengsel: 1 dosis azijn voor 2 delen water.
 • Stap 2: Plaats, net zoals u normaal koffie zou zetten, een filter in uw koffiemachine.
 • Stap 3: Het mengsel van azijn en water giet u vervolgens in het waterreservoir.
 • Stap 4: Schakel uw koffiezetapparaat aan. Laat het mengsel door de machine lopen in de schenkkan.
 • Stap 5: Wanneer het mengsel door de machine is gelopen, giet u best de inhoud van de schenkkan weg en gooi vervolgens ook de filter weg.
 • Stap 6: Het koffiezetapparaat laat u best een kwartiertje afkoelen. Ondertussen kunt u best de schenkkan schoonmaken.
 • Stap 7: Herhaal dit proces, maar met koud water. Dit spoelt normaal alle resten azijn in de machine weg. Zorg bij deze laatste stap dat de geur van azijn zeker helemaal verdwenen is.

Andere reinigingsproducten

Gebruikt u liever geen azijn? Heeft u geen azijn in huis? Dan kunt u steeds voor andere mengsels opteren:

 • Bruistabletten voor het reinigen van een kunstgebit laten oplossen in een schenkkan. Giet het mengsel in het waterreservoir.
 • 1 liter warm water met 30 gram citroenzuur, waarna u 1 liter koud water toevoegd.
 • Bleekmiddel kunt u gebruiken om de schenkkan schoon te maken. Dit mengsel mag echter nooit gebruikt worden in het waterreservoir.
 • Speciale reinigingstabletten of poeder is te koop bij de speciaalzaak.

Gebruik ook nooit soda en water. Dit mengsel kan uw koffiezetapparaat verstoppen en ernstig beschadigen.

Wanneer u beslist om een koffiezetapparaat aan te kopen, laat u zich best bijstaan door een gespecialiseerde leverancier. Vraag hen zeker om aangepaste tips om de levensduur van uw apparaat te verlengen en hoe u best uw koffiezetapparaat reinigt.