De perfecte espresso met een koffieautomaat

Met enkel een goede machine kom je er niet. Als je een echt goede espresso wilt kunnen bieden aan je personeel en klanten, dien je ook over goede koffie en eigen know-how te beschikken. Het proces naar een perfecte espresso start bij het aanschaffen van goede koffiebonen en het malen ervan. Bonen met kwaliteit en dan nog het liefst Fair Trade. Er is niets beter dan een lekker kopje drinken waarbij je weet dat er niemand werd uitgebuit.

Vers gemalen bonen en warmhoudplaatje

De kwaliteit van een espresso wordt sterk bepaald door het feit of de koffiebonen vers gemalen zijn of niet. Als jouw grote koffiezetmachine op het werk beschikt over deze functie, ben je al een heel stap dichter bij het perfecte kopje espressokoffie. Bovendien is het geen overbodige luxe als de machine de kopjes kan warm houden. Indien de machine over een warmhoudplaatje beschikt, zet men de kopjes het best in het midden, dat is de warmste plek. Bekertjes zijn handig, maar denk aan een oud lokaal gezegde ‘water smaakt als dure wijn in een mooi glas’: Het is veel fijner voor jou en je collega’s om uit een eigen mok te drinken, ook is het veel milieuvriendelijker.

Doorlooptijd

Vele koffiemachines hebben fabrieksingestelde doorlooptijden. De ideale doorlooptijd is 25 tot 28 seconden, wat bijlange niet bij de meeste koffiemachines vastgesteld kan worden. Bedrijven installeren de machine en testen de koffie niet: een grote fout al van bij het begin! Bij het aanschaffen van de koffie dien je er beslist zeker van te zijn dat de maaldikte juist is ingesteld zodat de doorlooptijd rond de 25 tot 28 seconden bedraagt! Vele leveranciers van koffieverdeelautomaten bieden de mogelijkheid om gedurende een periode een machine te testen.