8 redenen waarom koffie op het werk goed voor u is

Waarom is koffie op het werk goed?

Heel wat mensen op kantoor slurpen dagelijks menig kopje koffie. Vaak wordt gezegd dat dit een ongezonde levensstijl is. Niet is minder waar: een bezoek aan de koffiemachine op het werk is zelfs heel gezond.

Gelukkige werknemers zijn betere werknemers. Maar wist u dat een koffiemachine in uw bedrijf daadwerkelijk kan helpen om uw werknemers gelukkig én gezond te houden? Wij zetten de positieve effecten van koffie op een rijtje.

1. Bron van antioxidanten

Net als groenten en fruit bevat koffie antioxidanten. Opvallend is dat het lichaam meer antioxidanten opneemt uit koffie dan uit groenten en fruit.

2. Waar koffie verschijnt, stress verdwijnt

Door een tekort aan slaap kan u soms een opgejaagd gevoel en hartkloppingen hebben. Alleen al de geur van koffie kan die stress verminderen, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Seoul.

Ook het wandelingetje naar de koffiemachine en het praatje met collega’s bij de automaat, verlagen uw stressniveau. Af en toe een pauze nemen aan de koffiemachine is dus raadzaam.

3. Betere bloedsomloop

Koffie bevordert de productie van adrenaline. Daardoor gaat het hart sneller slaan en verloopt de bloedsomloop beter. Na het drinken van een bekertje uit de koffiemachine blijkt de bloeddoorstroming gedurende 75 minuten 30 procent hoger dan normaal.

4. Koffie verbetert de intelligentie

Koffie helpt niet alleen om wakker te blijven, maar maakt ook de geest scherper. Uw reactietijd, uw alertheid én uw logisch redeneervermogen gaan erop vooruit. Een koffiemachine plaatsen in uw bedrijf kan dus een groot verschil maken in de productiviteit van uw werknemers.

5. Koffie maakt u écht gelukkiger

Een koffiemachine op kantoor laat niet alleen uw werknemers sneller werken, hij heeft ook een positieve invloed op hun gemoed. Koffie stimuleert immers de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en dopamine en heeft zo een gelijkaardige werking als een mild antidepressivum. Een bezoekje aan de koffiemachine biedt dus werkelijk een instantportie geluk.

6. Goed voor de lever

Enkele bezoekjes aan de koffiemachine per werkdag zorgen ervoor dat het gehalte aan abnormale enzymen in de lever drastisch daalt. Koffie heeft dus een beschermende invloed op de lever. Al met één kop uit de koffiemachine per dag loopt u 20% minder kans om levercirrose te ontwikkelen.

7. Goed tegen parkinson

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffiedrinkers minder kans hebben om later parkinson te krijgen. De koffie moet dan wel gewone koffie zijn, mét cafeïne.

8. Goed tegen diabetes

Ook het risico op diabetes type 2 verkleint als u koffie drinkt. Passeert u vier keer per dag (of meer) langs de koffiemachine, dan vermindert het risico zelfs met de helft. Met elke extra kop komt daar nog eens 7% bij.